Το Σωματείο Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται δίπλα στους συναδέλφους μας από την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, οι οποίοι προπηλακίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να εργαστούν σε εκδήλωση αποφοίτησης.

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, όταν συγκεκριμένα άτομα τα οποία δεν κατέχουν την επαγγελματική ιδιότητα του φωτογράφου επιτέθηκαν φραστικά σε μέλη της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, σε εκδήλωση αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Είναι γνωστό ότι στον χώρο των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δραστηριοποιούνται πολλά άτομα, “παριστάνοντας” τους επαγγελματίες φωτογράφους και φωτογραφίζοντας χωρίς κανένα έλεγχο από τις αρχές των Ιδρυμάτων, πουλώντας το υλικό τους στους απόφοιτους και τις οικογένειες τους, παράνομα και χωρίς να εκδίδουν κανένα παραστατικό, στερώντας το Κράτος από τους νόμιμους φόρους και μειώνοντας τα έσοδα των επαγγελματιών φωτογράφων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Το Σωματείο Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει τον ανύπαρκτο έλεγχο σε όσους φωτογραφίζουν στις αποφοιτήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και καλεί τις Πρυτανικές αρχές σε όλη τη χώρα να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους σχετικά με το ποιοι εισέρχονται στις αίθουσες τελετών τους και αν αυτοί έχουν την ιδιότητά του επαγγελματία φωτογράφου ή παρανομούν.

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι, οι οποίοι όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας μας, στηρίζουν το Κράτος μέσω της φορολογίας, άμεσης και έμμεσης, αξίζουν τον σεβασμό και τη βοήθεια των αρχών στον πόλεμο τους ενάντια σε όσους παρανομούν και φοροδιαφεύγουν.

Συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων στις προσπάθειες της για την άμεση ενημέρωση των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μέσω συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος.

Recommended Posts